Der er drivkraft og visioner bag nystartede socialøkonomiske virksomheder

Æblespecialisterne, Donago, Reachi og Social Good Stories er fire socialøkonomiske virksomheder. De er startet for nylig af iderige iværksættere og er båret frem af engagement og vedholdende indsats.Men hvor stammer ideen til virksomhederne fra, hvorfor har de valgt ikke selv at putte et økonomisk overskud i lommen? Og hvad er deres visioner for forretningerne?

Af journalist, Tina Juul

Gaver der giver mening

Riccardo Adragna står bag den socialøkonomiske virksomhed Social Good Stories. Han sælger gavekurve med lækkerier fra hele verden, der både stammer fra og støtter sociale projekter.

Jeg mener, at vi har en forpligtelse til at gøre verden bedre, og jeg vil skabe social forandring.

Produkter fra Social Good Stories
Giv en gave af høj kvalitet, støt et socialt projekt og fortæl en god historie. Det er konceptet bag Social Good Stories.

Han udtrykker sin motivation for arbejdet og sin vision for fremtiden sådan her:

”Jeg mener, at vi alle har en forpligtelse til at gøre verden bedre, og jeg vil skabe social forandring. Jeg tænker, at vi om tre år har 25 unge (tidligere kriminelle, red.) i forløb hos os, og at socialgoodstories.dk er det sted, virksomheder og private køber ind, når de vil give gaver med mening”.

Mød Riccardo Adragna i et interview om Gaver der giver:

Social Good Stories: "Jeg vil skabe social forandring"

Vil hjælpe ofre for katastrofer

Motivationen for Pernille Skjødt og Ida Stougaard er ikke meget anderledes. De har startet den socialøkonomiske virksomhed Reachi. I foråret 2015 vandt de Socialøkonomisk Iværksætterpris og 50.000 kroner for deres idé om et kommunikationssystem til katastrofeområder, som er uafhængigt af telemaster, satellitforbindelser og strømforsyninger. De har nu indgået en aftale med Dansk Røde Kors om at afprøve systemet i Filippinerne.

Reachi
Den socialøkonomiske virksomhed, Reachi, er på feltarbejde i Tacloban på Filippinerne.

”Muligheden for at kunne gøre en forskel og hjælpe ofrene for katastrofer har været vores motivation hele tiden,” siger Pernille Skjødt.

Mød Pernille Skjødt i et interview om Reachi:

Reachi: "Vi tror på, at Reachi kan blive forskellen mellem liv og død"

Unge skal mærke entusiasme og fælleskab

Æblespecialisterne producerer og sælger en vifte af æbleprodukter. Malene Grønlund Nielsen udgør sammen med sin mand Peder Jensen i dag Æblespecialisterne, men drømmen er at blive flere.

Vi skal fralære os vores entusiasme og gøre medarbejderne til en del af vores fællesskab og historie.

Æblespecialisterne
Malene Grønlund Nielsen er stifter og medejer af den socialøkonomiske virksomhed, Æblespecialisterne. Her ses hun med sin makker.
 

Fra efteråret vil de ansætte psykisk sårbare unge i produktionen. Visionen er klar:

”For de ansatte er det at skabe ejerskab, vækst og nye arbejdspladser. Hver gang vi generer et overskud, skal det geninvesteres i at gøre virksomheden større. Vi skal fralære os vores entusiasme og gøre medarbejderne til en del af vores fællesskab og historie,” siger Malene Grønlund Neilsen.

 

 

 

Mød Malene Grønlund Nielsen i et interview om Æblespecialisterne:

Æblespecialisterne: ”Vi vil skabe overskud og vækst både økonomisk og menneskeligt”

Skridt skaber støtte

Og hos Christian Christensen, opfinder af den mobile sundhedsapp Donago, som tæller skridt hos medarbejdere i virksomheder, er drivkraften at fremme sundhed samtidig med at støtte hjælpeorganisationer. Hvert skridt, medarbejdere i en virksomhed går, generer støtte til en hjælpeorganisation efter de ansattes eget valg.

”Virksomhederne får mere aktive medarbejdere, som bliver sundere, gladere, mere produktive og mindre syge. Det boner også positivt ud på CSR-kontoen, fordi undersøgelser viser, at medarbejdere sætter pris på at arbejde i virksomheder, som støtter velgørenhed, og her er de selv med til at vælge, hvad der skal støttes,” forklarer Christian Christensen.

Mød Christian Christensen i et interview om Donago:

Donago: ”Vores skridttæller donerer overskud til velgørenhed

Sidst opdateret 10/08 2015