Forside » Nyheder » Place de Bleu skaber mere social forandring gennem partnerskab med IKEA og Kvadrat

Place de Bleu skaber mere social forandring gennem partnerskab med IKEA og Kvadrat

Flere og flere socialøkonomiske virksomheder opdager fordelene i at samarbejde med traditionelle virksomheder. En af dem er Place de Bleu, som har vist, hvordan en lille socialøkonomisk virksomhed kan blive en del af en stor virksomheds strategi.

I en lille afkrog af ydre Nørrebro i København ligger den socialøkonomiske virksomhed Place de Bleu, som producerer og sælger eksklusive designprodukter i resttekstiler. Place de Bleu skaber social forandring gennem sin forretning ved at opkvalificere og beskæftige kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Kvinderne har svært ved at komme ind på det danske arbejdsmarked på grund af psykiske, fysiske og sproglige udfordringer.

Place de Bleus medarbejdere afprøver nye farver til den nye kollektion
Samur fra Syrien og Zoulicka fra Marokko er begge ansat i Place de Bleu. Her afprøver de nye farver til den nye kollektion.

Place de Bleu har for nyligt indgået et partnerskab med IKEA, som kan hjælpe den socialøkonomiske virksomhed med at skabe endnu mere social forandring for kvinderne.

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder har været på besøg i den lille lokale systue for at høre om Place de Bleus erfaringer med at samarbejde med organisationer som IKEA og Kvadrat.

Langsigtet social og miljømæssig forandring

I IKEA Taastrup kan du fra den 27. marts som noget helt nyt købe puder og hynder i alverdens farverige tekstiler, som Place de Bleu har produceret for IKEA.

Hvorfor vælger en stor global virksomhed som IKEA, der normalt kun samarbejder med store leverandører, at samarbejde med en lille socialøkonomisk virksomhed som Place de Bleu? Det spørgsmål har vi stillet Jonas Engberg, som er ansvarlig for partnerskabet i IKEA:

"Vi kan gøre brug af Place de Bleu’s ansattes håndværksmæssige kompetencer til at skabe et unikt sortiment, som er produceret af rester af de metervarer, som vi sælger i IKEAs varehuse. På den måde får både Place de Bleu og vi glæde af samarbejdet, som fungerer på ganske almindelige leverandørvilkår. Det er formålet med, at vi engagerer os i lokale leverandørpartnerskaber: at medvirke til, at der skabes langvarig positiv social og miljømæssig udvikling."

Den daglige leder af Place de Bleu, Trine Panton, er meget glad for det nye partnerskab:

"Det er stort at samarbejde med en global spiller som IKEA. Nu afprøver vi konceptet i IKEA Taastrup, men for IKEA ligger der et stort potentiale i at udvide konceptet til andre varehuse på et tidspunkt.

Vil du vide mere om, hvorfor traditionelle virksomheder indgår samarbejdsaftaler med socialøkonomiske virksomheder?"

Find svaret her:

Køb socialt som traditionel virksomhed

Gensidig erfaringsudveksling og hjælp til forretningsudvikling

Place de Bleu har samarbejdet med Kvadrat, en dansk virksomhed som producerer designtekstiler, næsten siden virksomhedens spæde opstart.

Det er formålet med, at vi engagerer os i lokale leverandørpartnerskaber: at medvirke til, at der skabes langvarig positiv social og miljømæssig udvikling.

Hvis det ikke var for Kvadrat, eksisterede Place de Bleu ikke i dag.
Det fortæller Trine Panton og forklarer, hvordan Kvadrat har været en fast støtte:

"Kvadrat stiller mange uundværlige ting til rådighed for os. Først og fremmest fordi de leverer resttekstiler i høj kvalitet fra deres udgåede kollektioner, og fordi de har givet os adgang til flere af deres leverandøraftaler, såsom fragtaftaler. Sidst, men ikke mindst, hjælper de os med at styrke vores forretningsudvikling.
Vi har for nyligt fået bevilget puljemidler til samarbejdet som en del af regeringens indsats ”Flere og stærkere socialøkonomiske virksomheder i Danmark”. Midlerne går til gensidig erfaringsudveksling om social ansvarlighed i produktionsoptimering og hjælp til forretningsudvikling, hvor ledende medarbejdere hos Kvadrat stiller deres viden og erfaring til vores rådighed".

Her kan du læse mere om puljen til samarbejde mellem socialøkonomiske og traditionelle virksomheder, som blandt andre Place de Bleu og Kvadrat har fået tildelt:

11 partnerskaber mellem socialøkonomiske virksomheder og traditionelle virksomheder får støtte i 2015

Samarbejdet sætter fokus på social ansvarlighed

"Vi er meget glade for samarbejdet med Place de Bleu. Vi har endnu ikke anvendt det direkte i vores eksterne kommunikation og branding, men vi mener bestemt, at det kan være med til at styrke Kvadrat's brand. Hvordan det kan bruges, vil vi se nærmere på". Det fortæller produktionsdirektør Mette Bendix, som er Kvadrats ansvarlige for samarbejdet med Place de Bleu. Hun tilføjer, at samarbejdet er en stor gave internt i organisationen:

"Samarbejdet har åbnet vores øjne yderligere for det behov, der er for social ansvarlighed fra de etablerede virksomheder. Alle medarbejdere i Kvadrat glæder sig over muligheden for at bakke op om en socialøkonomisk virksomhed".

Her kan du læse mere om, hvorfor socialøkonomiske virksomheder samarbejder med traditionelle virksomheder og se eksempler på andre partnerskaber:

Samarbejd med traditionelle virksomheder som socialøkonomisk virksomhed

Vi er meget glade for samarbejdet med Place de Bleu. Vi har endnu ikke anvendt det direkte i vores eksterne kommunikation og branding, men vi mener bestemt, at det kan være med til at styrke Kvadrat's brand. 

Der er meget at lære ved samarbejdet

Place de Bleu og IKEA er frontløbere i den nyere samarbejdsform mellem socialøkonomiske og traditionelle virksomheder, og det præger samarbejdet. Trine Panton fortæller, at netop fordi samarbejdsformen er ny, har det været meget ressourcekrævende at få samarbejdet til at køre:

"Vi er en lille grønært ved siden af IKEA, som er vant til globale samarbejdspartnere. Fordi vi er de første, er der ikke nogen best practice på området endnu, og det gør naturligvis det hele sværere. Men vi har allerede lært rigtig meget af samarbejdsforløbet og vil snart samle op på vores erfaringer".

Trine Panton anbefaler andre socialøkonomiske virksomheder at afprøve samarbejdsformen og lære af erfaringerne.

Læs mere om Place de Bleu på virksomhedens hjemmeside:

Place de Bleu

Sidst opdateret 24/08 2015