Væksthusenes indsats for socialøkonomiske virksomheder

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder og Den Sociale Kapitalfond besøger i november og december 2014 væksthusene for i samarbejde med erhvervskonsulenterne at finde ud af, hvordan man bedst hjælper socialøkonomiske virksomheder og iværksættere med at realisere deres sociale visioner via en veldrevet forretning.

Væksthuse og Vækstcenter i dialog

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder besøger de 5 regionale væksthuse. Det sker som led i en kampagne, som skal sikre socialøkonomiske virksomheder den bedst mulige erhvervsrådgivning.

Socialøkonomiske virksomheder er stadig en relativt ny virksomhedsform i Danmark, og deres fokus på at skabe social forandring via solid forretningsdrift har derfor også hidtil været en ny tanke for erhvervskonsulenter i de 5 regionale væksthuse.

Ny viden og dialog

Ingemarie Søndergaard, som er vækstkonsulent og IP-coach ved Væksthus Sjælland, er en af de konsulenter, som Vækstcentret samarbejder med.

Hun siger, at hun især har glæde af den nye viden om socialøkonomi, som hun får fra samarbejdet med Vækstcentret:

"Det er både berigende og informativt at høre, dels hvad Vækstcentret forstår ved socialøkonomi, og dels hvad der tilbydes gennem kapitalfonden. Det giver os et godt udgangspunkt for vores videre arbejde på det socialøkonomiske område i Region Sjælland”.

Vi ser derfor et stort potentiale i at tænke den sociale dimension ind i den erhvervsvejledning, som væksthusene tilbyder, og vi ser frem til at samarbejde med erhvervskonsulenterne om at finde de bedste måder at gøre det på.

Erhvervsrådgivning med en social dimension

Internationale erfaringer viser, at det socialøkonomiske felt er på vej frem. Der findes stærke organisationer i mange europæiske lande, der udelukkende arbejder for at fremme denne nye virksomhedsform. I Danmark er vi ret godt med. Den nye Lov om socialøkonomiske virksomheder er den første af sin slags i Europa – men vi kan stadig lære af de andre. Særligt for at forstå, hvad der driver de socialøkonomiske virksomheder, hvordan de finder finansiering og ikke mindst – hvordan vi kan understøtte deres videre udvikling.

Her kan væksthusenes erhvervskonsulenter komme til at spille en vigtig rolle. Mange erhvervskonsulenter har selv en baggrund i erhvervslivet – fx som selvstændige – og de ligger derfor inde med kompetencer, erfaringer og en forretningsforståelse, som de fleste socialøkonomiske virksomheder vil have stor nytte af.

Vi ser derfor et stort potentiale i at tænke den sociale dimension ind i den erhvervsvejledning, som væksthusene tilbyder, og vi ser frem til at samarbejde med erhvervskonsulenterne om at finde de bedste måder at gøre det på.

Sidst opdateret 05/08 2015