Involver lokalsamfundet

Mange kommuner har positive erfaringer med at være playmakers, der sætter skub i det lokale samarbejde om socialøkonomi.

Lokale netværk og tænketanke kickstarter nye socialøkonomiske ideer og partnerskaber

De fleste socialøkonomiske forretningsmodeller er afhængige af netværk, partnerskaber og samarbejder for at blive en succes. Der opstår nye muligheder for at starte socialøkonomiske virksomheder og styrke de eksisterende, når lokale foreninger, iværksættere, frivillige, erhvervsliv og kommunalt ansatte mødes. Kommunerne kan hjælpe med at sørge for, at det sker.

Vejle Kommune er et eksempel på en kommune, som har spottet potentialerne i at samle lokalsamfundet i lokale netværk. Kommunen bruger en ”matchmaking-model”, som hjælper iværksættere og ildsjæle i lokalsamfundet med at få ideer til at vokse og med at etablere partnerskaber på tværs af brancher, organisationer og privatpersoner. Kommunen har gode erfaringer med modellen for at udvikle grønt iværksætteri og arbejder på at bruge samme model for at udvikle socialøkonomien i kommunen.

Kommunen bruger matchmaking-modellen i en række initiativer. Fx bidrager socialøkonomiske iværksættere indenfor design og detailhandel til udvikling af nye detailhandelskoncepter og revitalisering af en bydel.

Skanderborg Kommune involverer også i høj grad lokalsamfundet i indsatsen for at fremme socialøkonomi. Det gør den ved at samle lokalsamfundet i en tænketank, der skal sætte vigtige temaer i spil i kommunen. Det var den lokale tænketank, der i første omgang satte socialøkonomiske virksomheder på dagsordenen, og kommunen har arbejdet på sin socialøkonomiske indsats i hele 2014.

Grundtanken er, at kommunen lader borgerne være frontløbere for nye socialøkonomiske initiativer og virksomheder og gør sit yderste for at understøtte de idéer og muligheder, der opstår lokalt. Tænketanken og kommunen er ved at planlægge en lokal konference om socialøkonomi, der afvikles i 2015.

Definér udfordringerne og den lokale fortælling i fællesskab

I kan have gavn af at samle lokalsamfundet, når I skal lægge de strategiske linjer og planlægge konkrete initiativer for at fremme socialøkonomi. Lokalsamfundet kan bidrage til at diskutere lokale udfordringer, og hvordan socialøkonomiske virksomheder kan hjælpe med at løse udfordringerne.

Ved at inddrage lokalsamfundet kan I udvikle nyttig viden om:

  • Hvad de største samfundsmæssige udfordringer er i kommunen
  • Hvordan socialøkonomiske virksomheder kan bidrage til at løse dem
  • Hvad udfordringerne er for socialøkonomiske virksomheder generelt og i samarbejdet med kommunen
  • Hvordan kommunen kan skabe bedre rammer for eksisterende socialøkonomiske virksomheder og sociale iværksættere. 

Lokalsamfundet kan samtidig hjælpe jer med at holde øjnene åbne for det socialøkonomiske potentiale i kommunens interne opgaveløsninger. Måske er det en mulighed for en socialøkonomisk virksomhed at varetage snerydning, måske kan de stå for kantinedrift, måske noget helt tredje?

Sidst opdateret 10/12 2014