Når socialøkonomiske virksomheder etableres af erfarne virksomhedsledere

Når veletablerede virksomheder stifter socialøkonomisk virksomhed er det en fordel både for virksomhedens vækstpotentiale og for kommunen. Virksomhedens produktion effektiviseres, og kommunen får borgere på overførselsindkomst i job.

Resultaterne af halvandet års arbejde taler sit eget tydelige sprog; Ikast-Brande Kommunens indsats for at skabe flere socialøkonomiske virksomheder virker. Virksomhedskonsulent, John Kvistgaard tager kontakt til de veletablerede virksomheder i kommunen, som har en sund økonomi og en omsætning på over 15 millioner kroner og fortæller dem om potentialerne ved at stifte socialøkonomisk virksomhed.

Indtil videre har indsatsen resulteret i, at kommunen kan tælle 4 socialøkonomiske virksomheder, som er blevet stiftet af veletablerede virksomheder. 

Kommunens vigtigste opgave er at synliggøre potentialerne ved socialøkonomi, skubbe til virksomhedernes mindset og hjælpe dem med at finde rundt i regler og administration.

Gode overlevelsesmuligheder og vækstpotentiale

Socialøkonomiske virksomheder, som etableres af veletablerede virksomheder, har gode chancer for at overleve, har John Kvistgaard erfaret. Det er der særligt 2 grunde til:

  • Virksomheden har erfaring med at drive forretning – erfaringer, som kan overføres til den socialøkonomiske virksomhed.
  • Virksomheden kan assistere med ledelse, juridisk assistance og regnskabsføring i opstartsfasen.

Ifølge John Kvistgaard er der klare fordele for de veletablerede virksomheder ved at stifte socialøkonomisk virksomhed: Mange opgaver kan med fordel udliciteres til en socialøkonomisk virksomhed. Det kan være relevant i forbindelse med eksempelvis et nyt projekt, som virksomheden gerne vil prøve af, men som den ikke har kapacitet til i den nuværende produktion. Og som han siger:

"Og så er der selvfølgelig CSR-fordele ved at etablere socialøkonomisk virksomhed, hvor produktionen varetages af borgere, som kan have svært ved at få job."

At udvise social ansvarlighed er jo ikke nyt. Det vigtigste er at få retorikken ind i virksomhederne – og det giver socialøkonomi et begrebsapparat til.

DIIG og MIIG er en af de 4 socialøkonomiske virksomheder i kommunen , som er blevet stiftet af en veletableret virksomhed. DIIG og MIIG, som producerer kvalitetsprodukter i træ til børn, udspringer af produktionsvirksomheden Bording Fronts, som har specialiseret sig i at producere fronter til køkkenindustrien og møbelkomponenter til møbelindustrien.

Stifteren af DIIG og MIIG, Jørgen Kristensen er ikke et sekund i tvivl om fordelene ved at stifte socialøkonomisk virksomhed:

"Jeg har bragt Bording Fronts mange års erfaringer med at producere i træ videre til DIIG og MIIG. Derudover beskæftiger vi forskellige udsatte grupper i Bording Fronts. De erfaringer har jeg taget med mig i DIIG og MIIG, hvor vi også beskæftiger forskellige udsatte. Det er lige så vigtigt at sige, at jeg altid har haft en drøm om at drive en virksomhed, som gør mere end bare at tjene penge. Den drøm er blevet opfyldt ved at stifte DIIG og MIIG."

Det virker at skubbe til virksomhedernes mindset

"Kommunens vigtigste opgave er at synliggøre potentialerne ved socialøkonomi, skubbe til virksomhedernes mindset og hjælpe dem med at finde rundt i regler og administration."

Det forklarer Arbejdsmarkedschef, Birgit Thorup.

Stifter af DIIG og MIIG Jørgen Kristensen giver John Kvistgaard en stor del af æren for, at den socialøkonomiske virksomhed blev til virkelighed:

"John har øget min forståelse for det socialøkonomiske felt. Han har forklaret mig om relevant lovgivning og har givet mig indsigt i, hvad kommunen lægger vægt på, når jeg skal handle med den."

Socialøkonomiske virksomheder: et begrebsapparat for social ansvarlighed

Der er brug for, at vi alle udvise social ansvarlighed – det er kommunens vigtigste agenda i arbejdet for at fremme socialøkonomiske virksomheder, fortæller Arbejdsmarkedschef, Birgit Thorup: 

"At udvise social ansvarlighed er jo ikke nyt. Det vigtigste er at få retorikken ind i virksomhederne – og det giver socialøkonomi et begrebsapparat til."

Ikke alle Johns kontakter til de veletablerede virksomheder munder ud i socialøkonomiske virksomheder, men heller ikke her er indsatsen spildt. Mange af virksomhederne har fået øjnene op for muligheden for at ansætte fleksjobbere, førtidspensionister og oprette praktikordninger:

"Det er fantastisk, at virksomhederne tager mere socialt ansvar på den måde. Det er jo i sidste ende det, der tæller."

Sidst opdateret 28/07 2015