Æblespecialisterne: ”Vi vil skabe overskud og vækst, både økonomisk og menneskeligt”

Med afsæt i de gamle danske æblesorter producerer Malene Grønlund Nielsen og hendes mand Peder Jensen specialiteter som æblechips, -smør, -ruller og –chutney. Gennem den socialøkonomiske virksomhed Æblespecialisterne vil de genoplive danske æbler og æbleprodukter som en national skatkiste. Målet er at ansætte blandt andet psykisk sårbare unge og gøre dem til specialister i produktionen, så de udvikler selvværd og kan komme videre i arbejdslivet med deres særlige kompetencer.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

Hvordan startede jeres forretningsidé?

"Jeg ville oprindeligt starte en forening for danske æbler og for alle, som har med danske æbler at gøre. Den eksisterer i dag, men ligger i dvale nu, fordi jeg har så travlt med Æblespecialisterne. Mit formål var og er stadig at få de danske æblesorter og alt det, man kan bruge dem til, ind i danskernes bevidsthed og køkken igen. Vi har nogle af verdens bedste æbler, og det er synd, at så få ved, hvad man kan bruge dem til. Der er et kæmpe potentiale i æbler som fødevareprodukt, måske også udover landets grænser," siger Malene Grønlund Nielsen og tilføjer:

"Samtidig havde min mand og jeg en ide om, at vi ville starte en socialøkonomisk virksomhed og støtte unge mennesker, som er kommet skævt i gang i livet og her bringe vores kompetencer fra tidligere jobs i spil. Peder har været forstander på en døgninstitution for unge, og jeg har blandt andet arbejdet med ledelse."

Æblespecialisterne bliver fra september arbejdsplads for socialt udsatte. Vores målgruppe er bred og skal på sigt også rumme mennesker med eksempelvis autisme eller som på anden måde er psykisk sårbare.

Hvorfor er din virksomhed socialøkonomisk? 

"Æblespecialisterne bliver fra september arbejdsplads for socialt udsatte. Vores målgruppe er bred og skal på sigt også rumme mennesker med eksempelvis autisme eller som på anden måde er psykisk sårbare. Vi ansætter dem i skåne- eller flexjob og arbejdsprøvning. Vores mål er at gøre dem til specialister på hver deres felt, så de kan udføre opgaver, der giver mening for dem, og som er med til at sikre overskud og vækst for dem, både økonomisk og menneskeligt."

Vi vil tilpasse arbejdsopgaverne efter, hvad den enkelte kan og vil, så de langsomt bliver dygtige specialister og føler en stolthed over at indgå i et team og over at tilføje noget til et produkt, vi tror rigtig meget på.

Vi vil arbejde på at skabe trygge og tydelige rammer i hverdagen og vil lære medarbejderne op, derfra ’hvor de er’. Nogle sætter pris på at vaske æble hele dagen eller sætte etiketter på, andre vil noget andet og mere. Vi vil tilpasse arbejdsopgaverne efter, hvad den enkelte kan og vil, så de langsomt bliver dygtige specialister og føler en stolthed over at indgå i et team og over at tilføje noget til et produkt, vi tror rigtig meget på."

Hvad er jeres vision for virksomheden? 

"Den er at nå dertil, hvor de danske æbler kommer ind i danskerne bevidsthed igen og i den danske madkultur. Og at komme udover landets grænser med produkterne.
For de ansatte er det at skabe ejerskab, vækst og nye arbejdspladser. Hver gang vi generer et overskud, skal det geninvesteres i at gøre virksomheden større. Vi skal give vores entusiasme fra os og gøre medarbejderne til en del af vores fællesskab og historie."

Læs mere om den socialøkonomiske virksomhed:

Æblespecialisterne

Sidst opdateret 26/08 2015