I Tråd Med Verden leverer håndarbejde og nyt håb til udsatte kvinder

Design og teknikker som hækling, strik og broderi er omdrejningspunktet hos I Tråd Med Verden, der arbejder for at fremme etniske minoritetskvinders muligheder for beskæftigelse.

Af kommunikationskonsulent i Foreningen Nydansker, Helle Thorbøl Møller

I systuen hos ITMV arbejder en gruppe kvinder med etnisk minoritetsbaggrund med at strikke, hækle og brodere. Det er udsatte kvinder, der ofte har både fysiske og psykiske problemer, men som også har nogle ressourcer, der normalt ikke bliver set. De kan et håndværk.

Hos I Tråd Med verden bliver kvindernes arbejde for eksempel til en mindre kollektion af hjemmestrikket babytøj, og de har succes med at fungere som underleverandører til udefrakommende designeres produkter, som ender i nogle af landets butikker.

Mange designere vil gerne integrere kunsthåndværk i deres design, og det er der ikke mange kvinder i Danmark, der kan levere længere, men det kan de her kvinder 

2 kvinder fra I Tråd Med Verden viser deres kunsthåndværk

Kunsthåndværk udløser samarbejde med designere

”Mange designere vil gerne integrere kunsthåndværk i deres design, og det er der ikke mange kvinder i Danmark, der kan levere længere, men det kan de kvinder her, ” fortæller Drude-Katrine Plannthin, som er designer og projektleder.

Selvom der er efterspørgsel på håndarbejdet, er det ingen hemmelighed, at det er svært at drive en egentlig forretning. Inden længe er sponsorpengene brugt, og Drude-Katrine Plannthin forudser, at de har behov for nye tilskud.

”Ideelt set vil vi selvfølgelig gerne klare os selv, og der er en masse god energi omkring I Tråd Med Verden. Men der er også mange udfordringer, blandt andet fordi det er kvinder, der er svage og for eksempel har sygdomme, som vi også skal kunne rumme”.

To kvinder strikker babytøj for I tråd med verden

Håndarbejde giver gladere kvinder

Hovedfokus er da også at motivere kvinderne til at komme ud af deres hjem og løfte dem socialt, så de bliver stærkere, gladere og får mere kendskab til arbejdsmarkedet.

”Vi udvikler kvindernes selvværd. De oplever, at de er trygge her, hvor der kun er kvinder. Mange har jo siddet isoleret i deres lejligheder i mange år. Ingen forventer noget af dem, og oftest har de heller ikke selv troen på, at de har nogen værdi. Her oplever de, at vi faktisk kan bruge det, de kan: Det traditionelle håndarbejde, som de engang lærte i deres hjemland. ”

”Når de først kommer i gang, kan de lave de mest fantastiske ting. At se det færdige produkt og modtage ros giver dem en stor følelse af tilfredshed, ” slutter Drude-Katrine Plannthin.

Læs mere om den socialøkonomiske virksomhed:

I Tråd Med verden

Sidst opdateret 28/09 2015