Soul Shine: "Her hænger vi vores ego på en knage"

Vintage-butikken Soul Shine i Aarhus beskæftiger psykisk sårbare mennesker for at genopbygge deres ressourcer og ruste dem til arbejdsmarkedet. Overskuddet fra butikken investeres i sociale projekter for udsatte mennesker i Guinea i Afrika.

Af journalist Tina Juul Rasmusen

"I gården, hvor man går ind til Soul Shine, er der en knage. Her hænger man sit ego. For hos os går man ind for at gøre noget for andre. Så selvom du vågner og har det skidt, er det svært at være depressiv hele dagen, fordi her altid er nogen, som vil gøre noget godt for dig." Sådan siger Kate Horslund Nielsen, social entreprenør og stifter af den socialøkonomiske virksomhed Soul Shine, som ligger i hjertet af Aarhus.

Jeg synes, vi er et eksempel på, at man kan forandre menneskers eksistensgrundlag ved at tilføre dem værdi, kvalitet, nærvær og ejerskab for egen situation.

”Vi kan forandre menneskers situation”

Her har hun i tre år solgt vintage- og genbrugstøj i et univers af farver lys, dufte, stemning og struktur. Bevidst udvalgte elementer, som hjælper de stress- og depressionsramte kvinder, der arbejder i butikken sammen med professionelle ildsjæle og kompetente frivillige.

"Min drivkraft er, at det lykkes at forandre disse menneskers situation ved at bringe mine egne faglige kompetencer i spil – samtidig med, at jeg arbejder for bæredygtighed socialt ved at investere penge i projekter for fattige og udsatte mennesker i Afrika, og miljømæssigt ved at sælge genbrugstøj. Det er jeg stolt af. Jeg synes, vi er et eksempel på, at man kan forandre menneskers eksistensgrundlag ved at tilføre dem værdi, kvalitet, nærvær og ejerskab for egen situation."

”Usmageligt at tjene på klemte borgere”

Fra sit tidligere virke som blandt andet projektchef og kognitiv terapeut har Kate Horslund Nielsen mange års erfaring i arbejdet med målgruppen af psykisk sårbare borgere udenfor arbejdsmarkedet.

"Men for mig var det usmageligt at tjene millioner af kroner, som ejerne i den virksomhed, jeg var ansat i, gjorde, på klemte borgere. Derfor sagde jeg op og startede Soul Shine."

Min vision er at skabe en rummelig arbejdsplads og samtidig få det til at løbe rundt.

Soul Shine tæller nu to fleksjobbere, en ansat i løntilskud, en kompetenceperson og nogle frivillige medarbejdere. Derudover har Soul Shine borgere i praktik og i andre forløb, hvor de bliver opkvalificeret og vejledt. Overskuddet fra butikken og fra Soul Kitchen, den økologiske vegetar-café, som er kommet til sidenhen, geninvesteres dels i nye jobs i butikken, primært fleksjobs, og dels i sociale, lokalt forankrede projekter i Guinea i Afrika. Foreløbig er det blevet til en foldboldskole for gadebørn, prostituerede og andre udsatte mennesker, en luksus vintage-shop og en butik med brugte maskiner.

”Jeg er en not-for-profit-ildsjæl”

For Kate Horslund Nielsen har det at starte og drive socialøkonomisk virksomhed ikke været forbundet med usikkerhed eller større vanskeligheder. Dels har hun en fortid som selvstændig, og dels falder det hende nemt at handle på sine ideer.

"Den eneste modstand, jeg har mødt, er fra banken, som ikke ville låne mig penge til at starte for, og kommunen, som ikke vil indgå en samarbejdsaftale med mig om de borgere, de visiterer hertil. Det er helt klart, at hvis jeg kun havde salg og indtjening for øje, kunne jeg sikkert fordoble omsætningen i butikken. Men det er jo netop ’not for profit’, at jeg gør det. Jeg er en ildsjæl, og det her er en kombination af bæredygtighed og forretning. Min vision er at vise, at man kan skabe en rummelig arbejdsplads og samtidig få det til at løbe rundt."

Læs mere om den socialøkonomiske virksomhed:

Soul Shine

 

Sidst opdateret 26/08 2015