Specialisterne: ”Jeg vil være med til at skabe livsduelige og lykkelige mennesker”

Mennesker med autisme kan rumme data som ingen andre, og deres kompetencer har skabt virksomheden Specialisterne. De afklarer, uddanner og får mennesker med autistme i job som konsulenter på vilkår, der giver dem mulighed for at være præcis, som de er.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

Efter en sommerferie i bil rundt i Europa ligger lille Lars en dag hjemme på stuegulvet og tegner. Da hans forældre ser nærmere efter, opdager de, at han er i gang med at lave en tro kopi af familiens europakort med alle siderne korrekt nummereret.

Lars fik senere diagnosen ’autist’. Og det fik hans far, Thorkil Sonne, til at sige sit faste job i TDC op og belåne familiens hus for at starte virksomheden Specialisterne. Det var i 2003. I dag, 12 år senere, samarbejder Specialisterne med multinationale virksomheder som Maersk, IBM, SAP, Microsoft og Hewlett Packard.

Vi hjælper virksomheder med en helt særlig arbejdskraft, fordi vores medarbejdere kan noget, andre ikke kan. De kan rumme data som ingen andre, men har også brug for særlige arbejdsforhold. 

”Vi leverer en helt særlig arbejdskraft”

Thorkil valgte navnet Specialisterne, fordi mennesker med autisme har nogle helt særlige talenter, men også behov. Og som forælder til et barn med autisme kan man frygte for, hvad der dog skal blive af ens barn med det handicap, så Thorkil skabte firmaet for at hjælpe dem, fortæller Johnnie Kragh, administrerende direktør i Specialisterne.

"Vi hjælper virksomheder med en helt særlig arbejdskraft, fordi vores medarbejdere kan noget, andre ikke kan. De kan rumme data som ingen andre, men har også brug for særlige arbejdsforhold. De er ikke altid så fleksible og omstillingsparate, som det kræves af os andre på arbejdsmarkedet".

”Vi vil sikre en million jobs til mennesker med autistme”

Specialisterne startede som et socialt projekt, men i dag sidder stifteren Thorkil Sonne i panel med Ban Ki Moon (generalsekretær i FN, red.) på World Autism Day og har netop indgået en samarbejdsaftale med Microsoft.

Alle undersøgelser fortæller os, at mennesker er mere lykkelige, når de har et arbejde, som betyder, at de oplever at have værdi og en mission i livet(...)

"Fra at være afhængig af donationer udefra er det i dag os, som investerer vores overskud i den vision og mission, vi har: En million jobs til mennesker med autisme på verdensplan, heraf 1.000 jobs i Danmark inden for de næste 5 år," siger Johnnie Kragh.

"Vores påstand er, at vores medarbejdere skaber værdi for de virksomheder, de kommer ud i, men det sker ikke af sig selv. Derfor er vores mål ikke længere at blive et verdensomspændende firma. I stedet handler det om at få at den viden og erfaring, vi har opbygget i de seneste 12 år, ud i verden. Hver eneste krone, vi tjener, bliver investeret i den vision. Det er det, som driver os".

”Vi skaber livsduelige mennesker”

Specialisterne tilbyder et afklaringsforløb for mennesker med autisme på 3 til 5 måneder for at finde ind til den enkeltes særlige talent og finde et job, som matcher det. De fleste får arbejde på it-området. Virksomheden har også udviklet sin egen ungdomsuddannelse for 16-25-årige, som ruster dem til at begå sig på arbejdsmarkedet og verden i det hele taget. Johnnie Kragh vurderer, at Specialisterne har i omegnen af 100 mennesker med autisme igennem virksomheden om året. 

"Alle undersøgelser fortæller os, at mennesker er mere lykkelige, når de har et arbejde, som betyder, at de oplever at have værdi og en mission i livet, og som er i social kontakt med andre i stedet for at ligge hjemme under dynen for nedrullede gardiner. For os handler det om at skabe mere livsduelige mennesker, der kan gøre brug af de samme tilbud i samfundet som alle os andre: Fritidsaktiviteter, motion, kulturelle tilbud, arbejde osv. Det er derfor, vi er her.

Og lille Lars: Han er i dag 16 år og går på high school.

Sidst opdateret 26/08 2015