Blindes Arbejde skaber arbejdspladser til blinde og svagtseende

Hos Blindes Arbejde hænger forretning og social mission sammen, for jo flere penge der tjenes, jo flere arbejdspladser kan der blive skabt til blinde og svagtseende.

En af de ældste forgængere for de socialvirksomheder ligger i København. Siden 1929 har Blindes Arbejde kæmpet for at skaffe arbejde til blinde og svagtseende.

I dag er Blindes Arbejde en erhvervsdrivende fond, hvor blinde og svagtseende er beskæftiget med at binde blandt andet opvaskebørster og koste, vævning, håndfletning ag kurve og stolesæder samt butiksarbejde.

Kan vi ikke tjene penge, kan vi heller ikke beskæftige folk.


Langt over halvdelen af de 70 ansatte har et synshandicap , og de kan være beskæftigede i både ordinære stillinger, i flexjob, job på særlige vilkår og i det, som hedder beskyttet beskæftigelse, fortæller direktør og daglig leder Kristin Espedal.

”Vi har holdt fast i vores håndværksprodukter som en vigtig del af vores produktion. Det betyder, at vi kan holde fast i et håndværk, som har en historie, samtidig med at det giver nogle rigtig gode produkter til kunderne,” fortæller Kristin Espedal.

Jo flere penge der tjenes, desto bedre er det for den sociale mission

Hos Blindes Arbejde hænger forretningsdelen og den sociale del uløseligt sammen. Derfor er det meget vigtigt, at der tjenes penge. For jo flere penge den socialøkonomiske virksomhed kan tjene, jo bedre er det for den sociale mission. Overskuddet går nemlig til nye projekter og til at skabe arbejdspladser for blinde og svagtseende.

”Samtidig skal vi hele tiden tænke på, hvordan kan vi gøre det på en måde, så der er økonomi til at løfte det endnu mere. Vi skal hele tiden tænke på, at vi skal rykke vores medarbejdere tættere på det ordinære arbejdsmarkedet, men det skal ske i de step, som medarbejderne er klar til,” siger Kristin Espedal.

Mulige samarbejder

Der er stigende interesse for socialøkonomiske virksomheder fra kommunerne, og flere kommuner har selv henvendt sig til Blindes Arbejde.

”Det er tydeligt, at der begynder at ske noget i kommunerne. Det kan hænge sammen med, at de kan se fordele i, at de målgrupper, som jobcentre og kommuner selv har vanskeligt ved at flytte tættere på beskæftigelse, kan vi bedre hjælpe,” siger hun.

Sidst opdateret 30/11 2014