Bornholms Mosteri i rivende vækst

Fra at være et kommunalt projekt der producerede 15.000 flasker most om året er Bornholms Mosteri i dag en privat erhvervsdrivende virksomhed, som producerer op til 18.000 flasker - om dagen.

Bornholms Mosteri er en solstrålehistorie fra solskinsøen, for det går godt på mosteriet. Rigtig godt faktisk. Der kommer hele tiden nye kunder til, og salgstallene går kun en vej, nemlig op. 

”Da vi startede for tre år siden, lavede vi 15.000 flasker om året og solgte her på Bornholm. I dag laver vi mellem 15.000 og 18.000 flasker om dagen. Og det bliver kun mere og mere,” fortæller daglig leder af Bornholms Mosteri, Morten Hansen.

Vi vil skabe flere socialøkonomiske arbejdsplader.
 

Fra projekt til virksomhed

Bornholms Mosteri startede som et kommunalt projekt i 2007 for at skabe arbejdspladser til mennesker, som var langt fra arbejdsmarkedet. Men efterhånden som mosteriet begyndte at tjene penge, hvilket ifølge Morten Hansen kom i karambolage med kommunalfuldmagtens regler om erhvervsdrift, besluttede man, at Bornholms Mosteri skulle på private hænder,

”Vi fandt nogle spillere som fx restauranten Kadeau, og for et år siden lavede vi det om til et aktieselskab, så vi i dag kører en kommerciel virksomhed. Ud over det har vi lavet en fond, hvor vi sætter mellem ti og 15 procent af overskuddet over for at skabe endnu flere socialøkonomiske arbejdspladser,” siger Morten Hansen.

For netop den sociale del af det tidligere kommunale projekt har Bornholms Mosteri holdt fast i. Det er dog vigtigt at fremhæve, at virksomheden bliver drevet som en arbejdsplads, hvor alle ansatte er medarbejdere, og ikke som en varmestue. Og at man kan lave et produkt af høj kvalitet og samtidig tage et socialt ansvar, synes Morten Hansen er særligt interessant:

Sociale ansættelser er en god investering

”Det kan faktisk godt lade sig gøre. Vi vil gerne være med til at vise vejen for, at det kan betale sig at lave nogle sociale ansættelser. Det er en god investering for det enkelte menneske og for firmaet, og jeg tror også det er godt for samfundet. Vi kan se, at mange af vores medarbejdere får det bedre og bedre, og de får mindre og mindre støtte har færre indlæggelser. Mange er også gået ned i medicin,” forklarer han.

Den største forskel på at være kommunal og privat er ifølge Morten Hansen, at Bornholms Mosteri nu har en professionel bestyrelse, der er vant til at lave forretning, hvor kommunen havde sit fokus på at levere service til borgerne.

I dag sælges Bornholms Mosteris produkter på cafeer og restauranter i hele landet og i Norge og i Sverige. De kommende år vil der ifølge Morten Hansen efter al sandsynlighed komme flere til.

Sidst opdateret 30/11 2014