Foreningen Bybi har siden 2010 flyttet 15 millioner bier op på de københavnske tage

Bybi producerer honning og hjælper til en sund natur i storbyen. Og så passes bierne blandt andet af tidligere hjemløse.

København har de seneste fire år fået en hel masse nye små, stribede beboere. De er flyttet ind på virksomheder og organisationers tage, blandt andet oven på Københavns Rådhus, BellaCenter, Lundbeck, Ferring, Københavns Lufthavn og mange andre steder.

Det er den socialøkonomiske virksomhed Foreningen Bybi, der har placeret bierne, og også dem, der tager sig af de små insekter. 

Målet er, at alle de store københavnske virksomheder skal have bistader på taget.

Overskud fra omsætning driver projektet

Virksomheder, det offentlige eller organisationer hyrer Bybi som en del af deres strategi for CSR (Corporate Social Responsibility) til at sætte bistader op på deres tag. Det fortæller initiativtager og direktør Oliver Maxwell.

”Vi involverer langtidsledige og tidligere hjemløse fra sociale projekter til at hjælpe med arbejdet. Vi tager dem ind og oplærer dem i biavl og honningproduktion, instruerer dem i pakning og produktion af andre produkter, og så sender vi produkterne tilbage til virksomhederne bagefter. Og med det overskud fra omsætningen kan vi få projektet til at løbe rundt, uden at vi skal have offentlig finansiering og tilskud,” siger Oliver Maxwell

Oplever stor vækst

Københavnerne har taget godt imod bierne. Bybi oplever stor vækst og har årligt siden starten fordoblet deres størrelse.

”Både den sociale og den økonomiske del er enormt vigtige for os. Men vores kerneprincip er, at vi vil skabe en industri. Og at vi vil sikre det sociale gennem partnerskaber. Det handler om at kigge på hele produktionskæden fra at bygge bistaderne til at passe bierne og at sælge honningen. Vi prøver at skabe så meget socialt i hvert led som muligt og samtidig skabe den størst mulige omsætning, så vi kan få lov at gøre endnu mere.”

Mere end en virksomhed

”Vi håber, at vi om fem år har etableret en social, lokal og bæredygtig industri med bier på alle større københavnske virksomheders tage og et oplevelsescenter, hvor københavnerne kan lære om byens insekter. Og så satser vi i de kommende år på at ekspandere til andre byer og lave partnerskaber med mange flere virksomheder,” afslutter Oliver Maxwell.

Sidst opdateret 30/11 2014