Gamle Mursten knuser ikke gamle mursten

Det danske firma Gamle Mursten renser gamle mursten og sælger dem videre til kunder, der vil have et hus med sjæl og et patineret ydre. Det er godt for miljøet, og samtidig er det blevet en del af virksomhedens DNA at ansætte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Det startede som en undren. Hvorfor kunne man ikke få brugte mursten til sit hus?

Det spørgsmål blev startskuddet til den sociale virksomhed Gamle Mursten, der siden 2003 har maskinrenset brugte mursten ved hjælp af vibrationsteknologi, så de kan bruges igen uden at blive badet i vand og kemikalier.  

Brugte mursten er guld værd.


I dag er virksomheden en af Danmarks førende virksomheder inden for genbrug af byggematerialer, og hjælper til med at spare miljøet for store mængder CO2. Det fortæller direktør og indehaver Claus Juul Nielsen.

Både for og med målgruppen

”I stedet for at knuse alle gamle mursten, har vi nu gjort det muligt at genanvende dem på en miljørigtig måde. Markedet har også udviklet sig. Tidligere var folk mest interesserede i de brugte mursten af æstetiske grunde, men i dag betyder det miljømæssige hensyn med fokus på CO2-besparelsen også noget,” siger Claus Juul Nielsen.

Selvom vi er en virksomhed med en social profil, opererer vi på helt almindelige markedsvilkår. Vi lever af det, vi laver,” siger Claus Juul Nielsen.

Til at starte med anvendte Gamle Mursten folk fra udsatte grupper af den ene grund, at de simpelthen ikke havde råd til andet. Men i dag er det en del af virksomhedens kultur, at der skal være kolleger fra hele spektret af støtteordninger, fra psykisk udsatte og flygtninge til folk med for eksempel sprogproblemer.

Fik i 2009 Børsens Gazelle-pris

Den sociale virksomhed fik i 2009 Børsens Gazelle-pris, der gives til særligt ekspanderende virksomheder. Så kom finanskrisen. Den mærkede Gamle Mursten også, men i 2013 voksede virksomheden med 50 procent, og noget lignende kommer til at ske i 2014. Faktisk er der så stor efterspørgsel, at Gamle Mursten er nødt til at fordoble produktionen over de næste 12 måneder for at kunne følge med.

Sidst opdateret 30/11 2014