Grennesminde giver udsatte unge en uddannelse

På den socialøkonomiske virksomhed Grennessminde Taastrup handler hverdagen ikke bare om, at give udsatte unge en uddannelse og et sted at være. I lige så høj grad handler den om at køre virksomheder, der er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige. Og her er partnerskaber vigtige.

Ambitionerne er høje hos Grennessminde i Taastrup. Rigtig høje endda. I de sidste 30 år har den socialøkonomiske virksomhed støttet, huset og uddannet unge med særlige behov til arbejdsmarkedet, og det gør de stadig. Men Grennessmindes egne små virksomheder inden for blandt andet distribution, gartneri, bageri og smedje bliver vigtigere og vigtigere. Det fortæller direktør Hanne Danielsen.

”Vi er i en forandringsproces. Hvor vi tidligere har været en skole og en institution, som lavede lidt erhverv, er vi i dag ved at blive til en erhvervsvirksomhed, som også har skole og undervisning og også andre ting fra institutionsverdenen,” siger hun.

Partnerskaber skaber beskæftigelse for udsatte unge.


200 erhvervspartnere

Partnerskaberne er vigtige. Tag for eksempel Grøn Distribution. Her leverer de unge varer ud i miljørigtige elbiler. Blandt andet bliver Bornholms Most kørt ind til fine københavnske restauranter - heriblandt NOMA - og storbageriet Il Fornaios brød kommer ud til Superbrugsens filialer.

”Det sociale er en stor del af Grennessmindes DNA. I vores el-biler sidder der for eksempel ofte en tidligere elev, som man måske vil kalde på kanten af arbejdsmarkedet, som nu er i flexjob hos os, på det ene forsæde i bilen. Ved siden af på det andet forsæde kan det være, at der sidder en, som nu er i gang med STU-uddannelsen (uddannelse for mennesker med særlige behov, red.) og er i praktik,” fortæller Hanne Danielsen.

Grennessminde er stiftet som en fond, hvilket betyder, at der ikke er nogen ejere, smo kan tage pengene ud, selvom man en dag skulle blive rig. Alt økonomi skal investeres i virksomheden igen. Pengene kommer ind på to måder: Den ene måde er ved at sælge ydelser til kommunerne, for eksempel undervisning, og den anden er ved ganske almindelig virksomhed på samme vilkår som andre erhvervsdrivende virksomheder.

”Vi lever stadigvæk mest af vores tilbud til kommunerne, men jeg forventer, at vi bliver lige store i løbet af de næste tre år på de to områder,” slutter Hanne Danielsen.

Sidst opdateret 30/11 2014