Schwung beskæftiger døve

Døve har også ret til at få informationer på deres modersmål, nemlig tegnsprog. Det mener den lille socialøkonomiske virksomhed Schwung, som beskæftiger døve.

I et kontorfællesskab på Nørrebro i København holder den socialøkonomiske virksomhed Schwung til. Virksomheden har siden starten i 2005 specialiseret sig i TV-produktion, oversættelse og tolkning – alt sammen på tegnsprog. For målet er, at det skal være muligt for døve at få adgang til flere informationer.

”Dansk er jo ikke døves førstesprog, det er derimod tegnsprog, som er det primære sprog. Dansk kan flertallet af døve ikke beherske på modersmålsniveau på samme fod som hørende. Vores holdning er, at vi skal udvikle tilgængeligheden til informationer på tegnsprog og kunne beskæftige døve. Det er vores kerneværdi,” fortæller Nathalie Hein, som er partner i Schwung. 

Ifølge en undersøgelse fra 2005 er arbejdsløsheden blandt døve på omkring 50 procent.

Døve skal have bedre adgang til informationer på tegnsprog.


”Der er ingen tvivl om, at det sociale er en stor del af virksomhedens DNA, det er det vigtigste for os. Omsætningen skal som minimum være sådan, at vi har til lønnen. Er der derefter et overskud, finder vi ud af, om de ansatte eller frivillige skal have lidt ekstra, om vi skal have flere ind og ellers fordeler vi pengene ud til nye projekter,” forklarer Vivien Batory, som er medstifter og partner af Schwung.

Samarbejder både med det private og det offentlige

Nathalie og Vivien håber i fremtiden at få etableret langt flere samarbejder, og særligt med offentlige institutioner. I Danmark er der nemlig ifølge de to døve kvinder ikke tradition for at oversætte offentlige hjemmesider som eksempelvis borger.dk og skat.dk.

Selve udbredelsen af informationer på tegnsprog er også vigtigt for Schwung. Derfor låner de gerne deres studie og udstyr ud, hvis der er tegnsprogsprojekter, som understøtter det mål. For eksempel er den socialøkonomiske virksomhed lige begyndt at sponsere en slags ugentlig nyhedsavis til døve, som kører på nettet. Netavisen får gratis lov til at låne kontorplads og studie til at optage i.

”Andre kan jo høre radio, se TV-avis og følge med i nyheder døgnet rundt, men døve har ikke adgang til nyheder på samme måde. Vi har en times nyheder dagligt, som er tolket, og det er jo ikke så meget,” slutter Vivien Batory af.

 

Sidst opdateret 30/11 2014