Socialøkonomiske virksomheder i Danmark

Der er knap 300 socialøkonomiske virksomheder i Danmark, og der kommer hele tiden nye til, viser en kortlægning fra den danske regering.

Antallet af socialøkonomiske virksomheder i Danmark er begrænset.

Men tallet er et øjebliksbillede og giver ikke nødvendigvis det fulde overblik over feltet, der er relativt ungt og i vækst.

Næsten halvdelen – 46 % – af de sociale virksomheder i Danmark har set dagens lys inden for de seneste 6 år. Langt de fleste har under 10 ansatte.

Det viser en kortlægning lavet af Udvalget for socialøkonomiske virksomheder (pdf), der blev nedsat af regeringen i 2013.

Regeringens indsats for socialøkonomiske virksomheder (pdf)

Forskellige typer socialøkonomiske virksomheder

Der er stor variation i, hvordan socialøkonomiske virksomheder vælger at opbygge deres forretning og lave koblingen til deres sociale indsats.

I kortlægningen skelnede udvalget derfor mellem 3 overordnede typer af socialøkonomiske virksomheder:

  • Almennyttig organisation med erhvervsdrift
  • Støttet social virksomhed
  • Social virksomhed

Siden 2007 er 78 % af nystartede socialøkonomiske virksomheder etableret som enten 'støttede social virksomheder' eller sociale virksomheder.

Figuren nedenfor viser variationen i forhold til andelen af erhvervsdrift, sammensætningen af ressourcegrundlag og social håndtering af overskud.

Figuren viser også snitfladen til beslægtede organisationer og virksomheder. Mange socialøkonomiske virksomheder oplever, at de i deres udvikling bevæger sig mellem de forskellige kategorier.

Figur stor

Geografisk er de socialøkonomiske virksomheder spredt over hele landet men med overvægt i hovedstadsområdet.

Sidst opdateret 01/09 2014